​Vad kom först, hönan eller BYOD?

Är det bara jag som känner att BYOD är något som tillverkarledet tillsammans med olika analysföretag som exempelvis Gartner har prackat på företagen? Nu ska alla ha lösningar för BYOD och inget verkar ha högre prioritet.
Jag ser egentligen inte så stor skillnad runt det egentliga behovet av lösningar för BYOD hos våra kunder jämfört med hur det var tidigare. Privata enheter kör via gästnät eller 4G, företagets enheter kör via företagsnätet. Problematiken är inte hur man ska hantera de enheter som folk tar med sig (om de nu tar med sig några) utan snarare hur information ska hanteras i en verksamhet där det inte längre finns några tydliga gränser, och då framförallt från företagets enheter; laptops, smartphones/surfplattor.

Det är möjligt att alla kommer att ha med sin egen enhet i framtiden att arbeta ifrån (som analysföretagen spår). Men när det verkligen blir allvar så tror jag att vi har kommit till en punkt där man kanske inte längre är fast anställd utan frilansar/arbetar på kontrakt.

Så vad är det då jag egentligen vill säga? Jo, är det vi vanliga människor som har skapat denna efterfrågan att få arbeta och ansluta våra egna enheter till arbetsgivarens nätverk? Eller är det tillverkare av IT-infrastruktur som kommit på detta för att vi ska fortsätta att bygga om IT-miljöerna? Eller är det Apple som vill öka inflytandet på företagsmarknaden genom att få ut fler Macbooks och iPads som arbetsredskap? Oavsett så är detta något som nu ger huvudvärk åt samtliga IT-chefer jag träffat och som dessutom är en högt prioriterad fråga på IT-agendan. Sannolikt tror jag att de flesta på IT ute i verksamheterna vet vilka behov som användarna efterfrågar, men att ingen vill stå svarslös när ledningen kommer och undrar vad statusen är på BYOD. För det har man ju läst är viktigt.

// Hans Graah-Hagelbäck