Hemmaprylarnas wifi-stöd öppnar för bus

Nu i jultider så brukar det handlas och ges bort en massa nya elektroniska (ofta onödiga) saker av alla de slag. Det blir allt vanligare att de nya hemmaprylarna som badrumsvågar, robotdammsugare, kaffebryggare, tvättmaskiner samt mycket annat nu kommunicerar trådlöst.

En av anledningarna till varför vi gillar trådlös kommunikation för så kallade “home gadgets” är för att vi kan styra dessa på distans, vilket är roligt och spännande. Dessutom ligger det i tiden att kunna utnyttja den faktiska tiden på dygnet mer effektivt, och att då kunna fjärrstyra allt i hemmet från jobbet eller t-banan innan man kommer hem är ju perfekt. Samt att man slipper resa sig från soffan när man väl är hemma.

I och med att allt fler saker nu har trådlös access så är det också fler saker som är sårbara för potentiella inkräktare. De flesta hemmanätverk kör WPA-2 med preshared key (som ofta är något enkelt med få tecken) på sin höjd för kryptering/autentisering. Att hacka detta tar inte så lång tid med rätt ”dictionary” fil. Hur man exakt gör för att hacka WPA2 med pre-shared key kan vi ta i ett senare blogginlägg.

Väl inne på det trådlösa nätverket så är det fritt fram att utforska vad som är anslutet. När jag var liten brukade man busringa till okända människor, kasta snöbollar på fönster m.m. Det känns inte helt osannolikt att framtidens busringningar/practical jokes blir att hacka någons hemmanät och börja styra om alla anslutna hemmaenheter som disk och tvättmaskiner, dammsugare, bartender robotar och annat.

Hur många människor byter defaultlösenordet på de hemmaprylar som har wifi-stöd?

INTE MÅNGA skulle jag gissa.

// Hans Graah-Hagelbäck