Idag är det ”Data Protection Day”

Idag (28 januari) är det ”Data Protection Day” eller ”Data Privacy Day” (US). Syftet med den årligen återkommande dagen sedan 2007 är att promota best practice för skydd av data och integritet.

Med den uppdaterade dataskyddsförordningen från EU som har som mål att ytterligare skydda EU-medborgarnas integritet på nätet så är den sammanfattande frågan:

  • Vilka rättigheter har du gällande din personliga information på nätet?
  • Vilka förväntningar har du på att din information behandlas med omsorg om din integritet?

Jag kan bara tala utifrån mig själv och min inställning är att så fort jag lämnar ifrån mig personuppgifter på nätet, köper en resa online, laddar upp semesterfoton på Google Drive, synkar mobilen med iCloud osv, räknar jag med att min information kan hamna i fel händer. Men ska det behöva vara så?

Läste tidigare i veckan att FBI infekterat datorer som besökt en specifik sajt i TOR-nätverket med ett malware som avslöjade klienternas riktiga IP-adresser. Detta lyckades man med genom att utnyttja en sårbarhet i webbläsaren. I det här fallet handlade det om att sätta dit pedofiler. Men om man drar det lite längre så innebär det att man aldrig kan vara helt säker på sin anonymitet och integritet när man är online, vare sig man surfar runt (via ”säkra” nätverk) eller lagrar/delar information. Jag tror att man behöver ha det i bakhuvudet hela tiden (om man inte redan har det).

I och med EU:s hårdare krav på att skydda medborgarnas integritet så kommer det så kallade Safe Harbor avtalets framtid att avgöras av EU den 2:a februari. Avtalet reglerar hur EU-medborgares samt Schweiziska medborgares personuppgifter hanteras av amerikanska företag. Antagligen kommer det leda till att man ser över de principer som de amerikanska företagen ska följa.

Hur resonerar ni och vilka förväntningar har ni på hanteringen runt er information och era personuppgifter? Hur skyddar ni er?

// Hans Graah-Hagelbäck