Mobil säkerhet. Nu.

Mobila enheter och informationen som hanteras i dessa behöver säkras. Nu när både bankärenden, virtuella sjukvårdsbesök med läkare och aktiehandel samt mycket annat kan utföras via mobilen, kanske det är dags att ta tag i det som många duckat för.

Jag läste häromdagen om att diabetespatienter nu kan skicka blodsockervärden via en nyutvecklad mobilapp (och trådlös blodsockermätare) till sjukhuset för att undvika fysiska besök för rutinkontroller. Virtuella läkarbesök där du både ser och kan prata med läkaren via mobilen är också en verklighet som kommer att utökas allt mer när alla vill vara mer flexibla och effektiva, både läkare och patienter. Övriga tjänster som kommer att ”mobilifieras” är oändliga.

Vi är ute hos våra kunder just nu och hjälper dem med policy och strategi för hantering av information och nu är fokus framförallt i hur den ska hanteras i mobila enheter som smartphones och surfplattor. Vilka enheter får hantera informationen, hur ska den skyddas, hur ska den lagras, vem får åtkomst?

När informationshanteringen är avklarad så är det ”bara” enheten kvar. Den behöver också få ett skalskydd. Malware och elaka appar ska inte ge obehöriga personer åtkomst till sådant de inte ska kunna nå eller styra.

I och med att många problem börjar med att användaren har ”jailbreakat” eller ”rootat” telefonen så behöver man börja i den änden först med en tydlig policy och användarutbildning. Men det är mycket annat att tänka på.

Behöver du hjälp? Vi kan hjälpa till.

//Hans Graah-Hagelbäck