Ransomware – ett ökande problem

För den som råkat ut för ransomware så är det bara att betala, såvida man inte klarar sig utan det kapade datat. Att ha koll på sina backuper blir än mer aktuellt. Som om det inte var illa nog med de ransomware som har cirkulerat så finns det nu en ny variant som inte går att låsa upp alls.

En cyberkriminell har lyckats sjabbla till en ransomware så att även filen där krypteringsnyckeln lagras krypteras, vilket gör det omöjligt även för förövaren att dekryptera datat. Detta ransomware distribueras som en uppdatering av Flash Player från en sajt i Paraguay. Råkar du ut för detta ransomware spelar det ingen roll om du betalar, datat är förlorat för alltid. På nedanstående länk finns mer information samt kommentarer från Trend Micro som granskat koden.

http://www.computerworld.com/article/3021869/security/faulty-ransomware-renders-files-unrecoverable-even-by-the-attacker.html

Så gott som alla verksamheter tar backup och säkerhetskopierar viktig data. Hur ofta backup tas och hur ofta man testar återläsning varierar däremot och kan vara två saker man bör se över. De användare som exempelvis lagrar filer lokalt bör se över sina rutiner att flytta filer till delade resurser som backas upp regelbundet. Att minska risken för ransomware och även skydda sig går, men helt säker är man aldrig. Olika tips på hur man skyddar sig och minskar riskerna kommer i nästa inlägg.

// Hans Graah-Hagelbäck